De IJssalon

IJssalon Florence is een ijssalon in het hartje van het Limburgse Nederweert. Al sinds 1984 maakt svh meesterijsbereider Marcel Janssen traditioneel ambachtelijk schepijs. De ijssalon is inmiddels maar liefst vier keer uitgeroepen tot IJssalon van het Jaar en ook de coupes van gastvrouw Marjo Janssen zijn diverse malen bekroond.

Onze geschiedenis

IJssalon Florence is op 31 maart 1984 gestart nadat Marcel Janssen, bakker van oorsprong, door een meelallergie zijn werk in het familiebedrijf niet meer kon doen. Wat nu? "Als we eens een ijssalon/lunchroom gaan beginnen?," opperde zijn vader Sjef. Een aantal machines, zoals ijsmachines, een softijsmachine en een slagroomapparaat, waren al aanwezig en de ruimte naast de bakkerswinkel lag leeg. Vader Janssen liet een marktonderzoek doen om te kijken of Nederweert hier rijp voor was, maar dit leverde een negatief advies op. En toch kwam IJssalon Florence er.

Waardering

De eerste jaren verliepen rustig, totdat Marcel in 1987 voor de tweede keer aan de Nederlandse vakwedstrijden meedeed en de eerste prijs voor het lekkerste citroenijs van Nederland mee terugbracht naar Nederweert. Dit trok steeds meer klanten vanuit de wijde regio naar IJssalon Florence. Het lunchroom-concept liep niet en ijs werd de hoofdzaak. Door de jaren heen verdiepte Marcel zich in alles wat met ijs te maken had. In 1991 behaalde hij de eerste prijs, de Gouden IJsspatel, voor zijn meloenijs en in 1993 wederom de eerste prijs voor zijn mango-ijs, waarmee hij de best bekroonde ijsbereider van Nederland werd. Ook behaalde hij in 1993 de titel Meester ijsbereider, de hoogst haalbare titel op ijsgebied. Door de extra publiciteit die deze prijzen genereerde, groeide de klantenkring gestaag. In 1994 nam Marcel tenslotte de ijssalon van zijn ouders over om deze samen met zijn vrouw Marjo als V.O.F. voort te zetten.

Nieuwe locatie

Omdat het steeds drukker werd bij IJssalon Florence, besloten wij uit te kijken naar een nieuwe locatie. Daar gingen jaren overheen tot er in 1999 een telefoontje kwam van de toenmalige eigenaar van café Lambieck: "Ik verkoop mijn pand en dat is echt wat voor jullie". Wij hadden al eerder ons oog op dit karakteristieke pand laten vallen en waren daarom meteen enthousiast. Uit navraag bij de gemeente bleek dat we onze wensen daar zouden kunnen realiseren en in 2000 werden wij de trotse eigenaars van ons nieuwe pand. Het werd een druk jaar, eerst het seizoen draaien, en ondertussen aan de slag met de aannemer, de architect en de interieurbouwer. Er moest hard gewerkt worden en we moesten veel beslissingen nemen voor de zeer ingrijpende verbouwing waarmee we in oktober konden starten. Er werd flink gebroken en er moest een heel stuk aangebouwd worden. We wilden graag een groot terras eromheen, ruime zitgelegenheid, een praktische spoelkeuken en een open ijskeuken zodat klanten kunnen zien hoe wij ons ijs bereiden.

In april 2001 was het eindelijk zo ver. De nieuwe ijssalon was klaar en de deuren konden open. Het werd meteen een warme zomer, waardoor het zowel voor onze klanten als onszelf optimaal genieten was van onze nieuwe zaak met ons grote terras.

IJssalon van het Jaar

In 2002 won Marjo de eerste prijs met haar ijscoupe Expeditie Robinson en Marcel de achtste plaats met zijn bananenijs en kregen we voor de eerste keer de titel "IJssalon van het jaar". Dit was de kroon op ons werk!. En op dat van onze ouders, want als Sjef Janssen het idee om een ijssalon te beginnen niet had doorgezet en Ber Scheijven - de vader van Marjo - de verbouwing niet tot in de puntjes had gerealiseerd, waren we nooit zover gekomen.

IJssalon Florence nu

IJssalon Florence beschikt over ongeveer 60 zitplaatsen. Onze zitplaatsen zijn bedoeld voor de klanten die een ijscoupe, gebak of dranken willen nuttigen.

Terras

We beschikken over ongeveer 70 zitplaatsen op ons zonneterras. Het terras is alleen geopend met goed weer.

Parkeren

IJssalon Florence is gemakkelijk bereikbaar met de auto. Parkeert u gerust op onze gratis parkeerplaats.

Marcel en Marjo in de nieuwe salon
Het zonneterras
Tevreden klanten!